Oricine are în casă un colțișor "de prim-ajutor". Dacă obișnuiești să pui la grămadă plasturi cu sirop de tuse și antibiotice, greșești. Și iată de ce! Oricine are în casă un colțișor "de prim-ajutor". Dacă obișnuiești să pui la grămadă plasturi cu sirop de tuse și antibiotice, greșești. Și iată de ce!
Pastile de la medic, vitamine, laxative, analgezice, toate stau în sertar ori în dulăpiorul din baie. Nimic mai rău! Ştiai că eficacitatea medicamentelor ţine şi de condiţiile în care sunt păstrate? "În condiţii improprii, nu doar îşi pierd proprietăţile, dar pot deveni periculoase. Indiferent de tip, e important ca pacienţii să înţeleagă că medicamentele trebuie tratate cu seriozitate, de la depozitare, până la administrare", spune Cristian Lutan, director executiv adjunct al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente.
Ca să nu-ţi faci mai mult rău decât bine, ţine cont de sfatul specialistului şi ai grijă unde ţii medicamentele. Iată 5 reguli de păstrat la vedere:
1 Nu le scoate din ambalajul original! Chiar dacă ai cumpărat doar câteva tablete, nu o cutie întreagă, e important să păstrezi ambalajul, chiar şi cel primit de la farmacie, pentru a avea mereu la îndemână prospectul şi recomandările.
2 Întuneric şi răcoare. Asta le place medicamentelor, aşa că un sertar oarecare sau dulapul din baie nu sunt alegeri potrivite. Medicamentele sunt testate în anumite condiţii şi eficienţa lor este maximă dacă se respectă acele condiţii şi după ce au ieşit din camerele de testare, în mediu întunecos, ferit de căldură şi umezeală.
3 La frigider. Nu toate medicamentele trebuie să stea în frigider, dar câteva chiar au nevoie de un spaţiu în acest loc. Vaccinurile, unele soluţii, unguente, alifii preparate în farmacie, unele antibiotice, insulina sau unele siropuri chiar au indicaţia de a fi păstrate în frigider.
4 Departe de cop