Realitatea confirmă o creştere anuală a numărului de decese cauzate de nerespectarea unor indicaţii simple, comunicate de medici la nivel internaţional. Realitatea confirmă o creştere anuală a numărului de decese cauzate de nerespectarea unor indicaţii simple, comunicate de medici la nivel internaţional.
Am întrebat-o pe dr. Mihaela Lungu, medic primar obstetrică-ginecologie, de la centrul medical Clinic Mirmed Aslan, care sunt semnalele de alarmă cele mai concludente pentru cancerul la sân, pe care femeile au tendinţa să le ignore cel mai des.
În primul rând, este bine să fim atente la orice schimbare petrecută în organismul nostru ce iese din tiparele ciclului menstrual:
►un nodul la nivelul sânului sau axilei apărut de curând;
►modificarea mărimii sau formei sânului;
►modificarea pielii de pe sâni, cum ar fi o cută sau o pată;
►scurgeri sau sângerări la nivelul mamelonului care apar la strângerea acestuia;
►modificări ale mamelonului, cum ar fi retracţia sau inversia;
►cruste la nivelul mamelonului;
►modificări de culoare sau textură a pielii de pe sân sau o culoare mai închisă în jurul mamelonului;
►un nodul la nivelul sânilor la bărbaţi.
După vârsta de 30 de ani, orice femeie trebuie să se programeze anual pentru o scanare amănunţită a sânului. Avantajele efectuării unei investigaţii cu ultrasonograful Acuson S2000 ABVS sunt multiple. În primul rând, se prestează un serviciu medical de top, care face posibilă identificarea oricărei leziuni mamare şi, respectiv, depistarea precoce a cancerului de sân, fără radiaţii. Dispozitivul medical este primul ecograf multifuncţional din România capabil să facă scanarea volumetrică automată a ţesutului mamar. Coplexitatea tehnologică permite efectuarea elastografiei (RTE), metodă care permite vizualizarea în timp real şi analizarea formaţiunilor tumorale.