A fost nevoie de moartea a 5 oameni pentru ca oficialii Ministerul Economiei să dispună o verificare a minelor din ţară pentru a evita tragedii de genul celei de la Baia Mare.
Oficialii Ministerului Economiei recunosc că mina respectivă unde s-a produs tragedia nu beneficia de pază şi nu a fost pentru prima dată când rromii din zonă au încercat să intre acolo. După cum se ştie, în data de 27 decembrie a.c. un grup de 3 persoane a pătruns în subteranul minei Aurum-Sasar, pe o galerie de acces până la un puţ orb
săpat pe o adâncime de 50 m.
„Acest puţ asigura accesul la orizontul de bază. Cei 3 şi-au continuat drumul pe galeria de la baza puţului orb până la o surpare veche, stabilizată, aflată la o distanţă de cca 150 m. Au trecut în spatele surpării printr-o breşă la contactul dintre tavanul galeriei şi surpare. Tragedia s-a produs în momentul în care aceste persoane au ajuns în spatele surpării, unde nivelul concentraţiei de gaze toxice era mult peste limita admisă, ca urmare a faptului că surparea a obturat profilul liber al galeriei.
În cursul zilei de 28 decembrie a.c. un alt grup de 3 persoane, fără a anunţa autorităţile despre evenimentul produs, a încercat salvarea primilor 3, intraţi cu o zi inainte. 2 dintre persoanele din a două echipă au trecut prin surpare. Pe cale de consecinţă au inhalat gaze toxice. A 3-a persoana a ieşit din subteran şi, astfel abia în seara celei de-a doua zi, au fost anunţate autorităţile despre evenimentul produs.
Conducerea unităţii a mobilizat la amplasament forţele necesare, dar s-a dovedit că intervenţia în subteran este imposibilă cu mijloace obişnuite. Din acest motiv în seara zilei de 28 decembrie, conducerea Ministerului Economiei a alertat Staţia de Salvare Miniera Petroşani, dispunând deplasarea unei echipe de salvatori, formată din 12 persoane, împreună cu seful staţiei de salvare, pentru a int