Procesul celor trei comisari de la Garda Financiară, acuzați de luare de mită, a ajuns la 16 “episoade”.
O acțiune făcută de procurorii anticorupție, care se anunța una dintre cele mai răsunătoare lovituri dată corupției din instituțiile publice, s-a transformat într-un film care pare să nu mai aibă sfârșit.
Pe 28 septembrie 2011, fostul comisar șef al Gărzii Financiare Neamț, Constantin Nistor (foto), și comisarii Gheorghe Enășoaie și Corneliu Antonie, au fost prinși în flagrant într-un restaurant din Poiana Largului, în timp ce luau mită de la 13 patroni. Asupra lor, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Secția Bacău au găsit suma de 4.100 de lei, bani pe care comisarii nu-i puteau justifica. Comisarii au fost reținuți, iar pe 28 septembrie 2011 au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Ulterior, procurorii DNA i-au trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție, alături de cei trei comisari fiind judecați și patroni romașcani, pentru dare de mită.
De atunci și până în prezent, procesul celor trei comisari a avut nu mai puțin de 15 termene numai la Tribunalul Neamț, fără a mai pune la socoteală recursurile de la Curtea de Apel Bacău. Timp de opt luni, cei trei comisari au făcut naveta între Tribunalul Neamț și Curtea de Apel Bacău, cerând liberarea condiționată. De cele mai multe ori, judecătorii nemțeni au dispus punerea lor în judecată, dar procurorii DNA au contestat soluția, iar magistrații băcăoani le-au dat câștig de cauză. În cele din urmă, după opt luni de arest preventiv, Constantin Nistor, Gheorghe Enășoaie și Corneliu Antonie au fost eliberați, dar procesul a continuat. La cel puțin nouă termene s-au audiat înregistrări și s-au vizionat casete video cu filmul flagrantului. Apărătorii celor trei au susținut tot timpul că din înregistrările procurorilor nu reiese clar că ar fi vorba