Companiile de asigurări îşi unesc forţele ca să facă un lobby agresiv, astfel încât să reducă valoarea daunelor morale pe care le plătesc victimelor accidentelor auro sau rudelor acestora, în virtutea poliţei RCA. În percepţia asigurătorilor valoarea unei vieţi omeneşti diferă de la ţară la ţară, despăgubirile fiind corelate cu salariile medii respective. Daunele plătite de asigurătorii lui Huidu, ar putea deveni o excepţie.
Fondul de Protecţie a Victimelor Străzii (FPVS), un organism de plată a despăgubirilor rezultate din accidente auto, a finalizat recent “Ghidul pentru soluţionarea daunelor morale“, un studiu privind practica naţională şi europeană în materie, care conţine şi „recomandări pentru soluţionarea daunelor morale suferite ca urmare a vătămării sănătăţii şi a integrităţii corporale ori a decesului persoanelor produse prin accidente de vehicule“.
Din FPVS, înfiinţat ca urmare a normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), fac parte 13 societăţi de asigurări din România, care se confruntă cu creşterea vertiginoasă a solicitărilor tot mai numeroase de despăgubiri morale ale victimelor accidentelor de vehicule.
Totul pentru bani
Asiguratorul care negociază bine, sau este apărat de un avocat bun, poate ajunge să plătească de 333 de ori mai puţin pentru o aceeaşi speţă.
„ În 2011 s-au plătit despăgubiri pentru daune morale în jur de 170 milioane de lei, aproximativ 20% din despăgubirile RCA. Lipsa unei jurisprudenţe formalizate a dus la rezultate demne de cartea recordurilor: în speţe identice cea mai mare despăgubire pentru daune morale a fost nu de 3 ori, nu de 30 de ori, ci de 333 ori mai mare decât cea mai mică despăgubire“ se plânge, în studiul citat, Albin Biró, membru al Consiliului CSA.
Oficialul CSA crede că este neîntemeiată „opinia publicului, susţinută şi de aceste hotărâri judecătoreşti este următoare