Adorată în jurul lumii pentru simplitatea ei, legenda spune că pizza margherita a fost „botezată” după o regină italiană. Dar un specialist de la Institutul Umbra din Perugia pune la îndoială provenienţa denumirii preparatului.
Deşi s-a unit cu nordul Italiei în 1861, sudul Peninsulei încă plângea după independenţă în 1889. În anul respectiv, regele şi regina Italiei au decis să facă o vizită în Napoli, fosta capitală a Regatului de Sud, pentru a intra în graţiile supuşilor din partea joasă a Cizmei.
Legenda spune că regina, în timp ce stătea în Palatul Capodimonte din Napoli, s-a îmbolnăvit din cauza preparatelor rafinate franceze care alcătuiau alimentaţia de bază a chipurilor regale din Europa acelor vremuri.
A decis să-l cheme pe cel mai renumit bucătar din Napoli, Raffaele Esposito, şi l-a rugat să-i prepare trei pizze la fel în bucătăria regală.
Cum nu îi plăcea pizza marinara, pentru că avea usturoi, nici pizza Napoli, pentru că era pregătită cu anşoa, bucătarul a pus pe cele trei pizze doar sos de roşii, mozzarella şi busuioc.
Raffaele Esposito şi-a denumit noul variantă de pizza „Margherita”, după numele reginei, care a fost atât de încântată de preparat încât a insistat ca bucătarul să pună însemnul regal pe localul său - „Pizzeria Brandi”. La câteva zile după, regina Margherita i-a trimis şi un bilet de mulţumire lui Esposito care este şi astăzi expus pe un perete al Pizzeriei Brandi, transmisă din generaţie în generaţie.
Steagul Italiei pe pizza Margherita
Deşi astfel spune legenda, jurnaliştii de la BBC News au decis să investigheze cazul şi să caute prin arhivele de la Napoli.
Primul semn de suspiciune că provenienţa numelui pizzei este mai degrabă un mit a apărut pe fondul coincidenţei cromatice a preparatului: roşu de la roşii, alb de la mozzarella şi verde de la busuioc, aceleaşi culori ca ale drapelulu