An de an, autoritatile din Europa investigheaza sute de companii care violeaza legea concurentei si fac intelegeri de tip cartel. Iar aceasta "industrie" a luat un avant fenomenal in ultimii patru ani si a cuprins o gama larga de produse, de la cafea la detergenti sau televizoare.
PressEurop noteaza ca societatea plateste un pret extrem de mare din cauza acestor carteluri, care au reusit sa creasca ilegal preturile, in medie, cu 25%.
"Cartelurile sunt copiii intunericului", sustine Franz Jurgen Sacker, un expert in legea concurentei de la o universitate din Berlin.
Iar un studiu comandat de Comisia Europeana in 2007 intareste aceasta descriere. Economia batranului continent pierde anual mai mult de 260 miliarde de euro din cauza cartelurilor, adica 2,3% din produsul intern brut al tarilor europene si de doua ori mai mult decat bugetul UE.
Insa efectele dezastruoase ale cartelurilor nu reprezinta o noutate, asa cum releva Walter Eucken, unul dintre cei care au pus bazele economiei Germaniei de Vest. El aminteste ca organizarea firmelor in carteluri sau sindicate era o practica obisnuita si inainte de cel de-Al Doilea Razboi Mondial.
"Abia in 1957, Parlamentul german a adoptat o lege impotriva limitarii comertului, iar ulterior, o decizie similara a fost luata la nivelul intregii UE", se arata in articolul PressEurop.
Insa, in practica, eficienta unor astfel de acte normative este inca discutabila, mai noteaza publicatia citata, mai ales in conditiile in care exista un numar mare de carteluri.
Economistii americani, care au analizat 283 de cazuri, au descoperit niste rezultate extrem de interesante. Intre 1990 si 2005, compania germana de produse chimice BASF, de exemplu, a facut parte din 26 de astfel de grupuri ilegale, in timp ce francezii de la compania petroliera Total, din 18. @N_P