Noul cabinet Ponta lucreaza la o noua forma de taxare la inmatricularea autovehiculelor, o decizie finala urmand a fi luata in prima parte a lunii ianuarie.
Primul ministru Victor Ponta a afirmat, de curand, ca fosta taxa auto va fi inlocuita cu o taxa de mediu insa numai dupa ce vor fi avut loc in prealabil consultari si cu Comisia Europeana, pentru a evita intrarea in infrigement.
Raspunzand unei intrebari privind momentul cand va intra in vigoare taxa auto, premierul Victor Ponta a afirmat ca "taxa noua va intra in vigoare cand va fi gata", explicand ca deocamdata un grup de lucru format din producatori si importatori din industria auto lucreaza in vederea gasirii unei noi formule de taxe, o taxa de protectie a mediului.
Fie ca au fost botezate "taxa de mediu", "taxa de prima inmatriculare" sau "taxa pe poluare", taxa auto a avut (sau cel putin si-a dorit sa aiba) intotdeauna un singur prinicpiu la baza: poluatorul plateste, regula impusa de Comisia Europeana. Taxa de poluare pe care guvernul Ponta o pregateste va avea acelasi principiu.
Exista doua variante de taxare a poluarii:
Taxa anuala: Daca posesorii de autovehicule vor trebui sa plateasca anual aceasta taxa, atunci, in mod logic, valoarea acesteia va fi mai mare pentru masinile care polueaza mai mult. In acest caz, nu va conta nici vechimea autovehiculului, nici capacitatea cilindrica.
Taxa achitata la prima inmatriculare: Daca taxa de poluare va trebui achitata la prima inmatriculare a masinii, atunci, cel mai probabil, taxa va fi in concordanta cu valoarea reziduala a masinii.
Altfel, spus, avand in vedere ca masinile noi vor circula mai mult decat cele care au deja 10 ani, taxa auto ar putea fi mai mare pentru cele mai noi, pentru ca acestea vor circula mai mult timp pe strazi.
Acest principiu de functionare era valabil si pentru forma taxei auto ado