Totul a pornit pe facebook, în februarie 2011, și a luat amploare zi de zi. Din șapte au ajuns să fie 5.300 de membri. Grupul „Mămici” activ pe rețeaua de socializare a devenit locul unde mamele și, poate surprinzător, și tații, găsesc informații, suport și, nu degeaba, spun unele mame, creează dependență.
Mihaela Bar era atunci o proaspătă mamă. Andrei avea câteva luni. Era iarnă, frig, și Mihaela era obosită și avea nevoie să vorbească cu cineva. De trei luni mai că nu ieșise din casă, se simțea izolată. Nu, nu era deprimată, noul job de mamă o satisfăcea pe deplin, dar fusese o femeie activă și foarte sociabilă toată viața. Acum, era singurul adult între patru pereți. “Vai, ce mult mi se pare de atunci”, spune Mihaela acum, când Andrei are deja peste doi ani și ea stă liniștită, la o cafenea din mall, cu o ceașcă mare în mâini, și savurând licoarea.
Ideea inițială nu a fost crearea unui grup on-line. Vroia doar o întâlnire între adulți, să socializeze, să aibă un moment doar pentru ea, separat de cel mic. Le-a trimis un mail gravidelor pe care le cunoscuseră în perioada de sarcină dar cu care nu mai păstrase legătura după naștere. Le-a propus să se întâlnească. „Nu mi-aș fi imaginat, atunci, că o să fie mai mult decât o întâlnire. Am fost 15 mame. Au fost așa, discuții de suprafață, până ce una dintre noi a zis nu mai știu ce, dar îmi aduc aminte reacția tuturor. Zisese ceva de genul „copilul meu nu știu ce face, nu am cu cine să vorbesc” și atunci am zis eu „și copilul meu face asta, am crezut că mi se întâmplă numai mie”. Și celelalte mame au sărit ca arse “și al meu, și am meu”. Și toate am răsuflat așa ușurate, fiecare credeam în sufletul nostru că suntem singurele proaste care nu știm să rezolvăm asta. Am plecat de la întâlnire cu aripi și cu zâmbete, cu altă energie și foarte relaxate și am zis, uite, ce bine ne fac astfel de întruniri”, spune Miha