Medicina merge departe pentru a trata problema drogurilor. În unele cazuri, pînă la soluţii ultra-radicale. Cea mai controversată metodă de tratare a dependenţei vine din China, unde pacienţilor li se arde centrul plăcerii din creier. Neurochirurgii distrug centrii plăcerii din creierul pacienţilor dependenţi de heroină sau de alcool, pentru a le „vindeca” astfel boala. Efectele secundare sunt însă uriaşe. Prin distrugerea regiunii creierului implicată în adicţie, există riscul de a se înlătura definitiv întregul spectru de emoţii şi nevoi fireşti resimţite de om, inclusiv abilitatea de a simţi bucuria.
În 2004, Ministerul Sănătăţii a interzis această procedură în China, din cauza datelor insuficiente cu privire la efectele pe termen lung şi a controverselor din presă pe această temă. Se punea întrebarea dacă pacienţii pot înţelege pe deplin ce presupune procedura cu care se confruntă, scrie „Times”.
Totuşi, unii doctori continuă să facă această operaţie, pentru cercetări. Un nou studiu în această privinţă a fost chair publicat recent. „The Wall Street Journal” detalia cazul unui medic care pretindea că a efectuat peste 1.000 de asemenea proceduri pentru a trata depresia, schizofrenia şi epilepsia, după ce operaţia fusese scoasă în afara legii. Cel puţin la fel de mulţi pacienţi dependenţi au suferit de atunci această intervenţie, conform „Times”.
Autorii unuia dintre studiile efectuate în China, Guodong Gao, pretinde că operaţia „este o metodă fezabilă de îmbunătăţire a simptomelor dependenţei psihologice de droguri opiacee”. Aceasta, în ciuda faptului că au înregistrat efecte secundare pe termen lung la peste 60% dintre pacienţi, inclusiv pierderi de memorie şi de motivaţie. Mai mult, în cinci ani, 53% dintre pacienţii operaţi erau din nou dependenţi de opiacee.
Aceste operaţii nu sunt efectuate doar în China. Uneori, şi chirurgii din SUA şi