Biserica cu numărul 7 din județul Maramureș aflată în Patrimoniul Mondial UNESCO este Biserica „Sfinții Arhangheli" din localitatea Rogoz, biserică ridicată în anul 1663.
Potrivit oficialilor din Direcția Județeană de Cultură Maramureș Biserica din lemn din Rogoz “este un exemplu de referinţă pentru bisericile din Ţara Lăpuşului”.
„Totuşi, nici o altă biserică nu prezintă o atare abundenţă de decoraţii care face din această biserică din Rogoz o adevărată bijuterie arhitecturală. Fiecare element structural devine şi piesă decorativă atât în spaţiul interior, cât şi în spaţiul exterior.
Silueta asimetrică a acoperişului datorată streşinii lărgite către nord, supradimensionate de altfel de-a lungul întregului corp al bisericii îi conferă o notă specifică subliniată de nota în filigran a turnului clopotniţei fragil şi impozant în acelaşi timp.
Radu Munteanu şi Nicolae Man, care au realizat pictura în 1785, au contribuit la finisarea spaţiului interior.
Biserica prezintă o configuraţie planimetrică tipică pentru majoritatea bisericilor din Lăpuş: pronaos, naos şi altar desprins din intrarea situată pe partea de sud. Spre deosebire de bisericile tipice pentru Maramureş, bisericile din nord-estul Transilvaniei, printre care se înscrie şi cea din Lăpuş, prezintă spaţii interioare mult mai mici; pereţii nu depăşesc trei metri în înălţime, bolta semicilindrică plecând de la această înălţime.
Acoperişul este unic pentru toată biserica şi, uneori, altarul nu este desprins. Trăsăturile specifice pentru biserica Sfinţii Arhangheli din Rogoz sunt pronaosul pentagonal, altarul, la aceasta se adaugă întregul arsenal de elemente ornamentale prezente aici într-o densitate nemaiîntâlnită în alte biserici de lemn”, au anunțat oficialii Direcției de Cultură Maramureș.
Tot din raportul Direcției mai sus amintite aflăm că biserica „şi-a conservat în mare