În condiţiile în care alcoolul va fi „ingredientul” de bază al petrecerii de Revelion, oamenii de ştiinţă de la Institute of Food Technologists, din Chicago, recomandă ca din meniul de Anul Nou să nu lipsească sparanghelul.
Potrivit cercetătorilor, amino-acizii şi mineralele conţinute de această legumă ajută organismul să elimine repede efectele negative pe care alcoolul le are asupra ficatului, scrie LiveScience, care notează că alimentul reprezintă un remediu eficient împotriva mahmurelii.
Consumul de alcool, mai ales cel în exces, este responsabil de apariţia mahmurelii şi poate duce la apariţia stresul oxidativ al ficatului, subliniază cercetătorii.
Datele studiului mai sus menţionat arată că toxicităţile celulare au fost reduse în mod semnificativ atunci când s-a administrat un tratament pe bază de extract din frunze şi lăstari de sparanghel. „Aceste rezultate oferă dovezi ce atestă existenţa unor funcţii biologice ale sparanghelului care ajută la reducerea efectelor negative ale alcoolului şi protejează celulele ficatului”, au menţionat specialiştii.
Pentru a ajunge la această concluzie, savanţii au analizat componentele plantei de sparanghel pentru a identifica porţiunile cele mai utile în prevenirea mahmurelii. În plus, oamenii de ştiinţă au analizat efectul biochimic al frunzelor de sparanghel şi al lăstarilor asupra celulelor extrase de la şobolani şi de la oameni.
Datele studiului arată că frunzele de sparanghel au un conţinut mai mare de aminoacizi şi de minerale decât lăstarii, ceea ce înseamnă că frunzele sunt mai eficiente în protejarea ficatului de efectele dăunătoare ale alcoolului, prevenind astfel şi mahmureala.
LiveScience mai notează că majoritatea specialiştilor recomandă hidratarea ca remediu împotriva mahmurelii, deoarece alcoolul deshidratează organismul.
În condiţiile în care alcoolul va fi „in