Un important grup de intelectuali chinezi avertizeaza intr-o scrisoare deschisa ca tara risca o "revolutie violenta" daca guvernul nu raspunde presiunii publice si nu permite reforme politice.
Cei 73 de intelectuali, inclusiv binecunoscuti experti juridici de la universitati importante si avocati, au aratat ca reformele politice nu au egalat ritmul rapid al expansiunii economice, scrie Reuters.
"Daca vor continua sa fie amanate si sa stagneze reformele sistemului cerute urgent de societatea chineza, atunci coruptia oficiala si lipsa de satisfactie in societate vor fierbe pana la un punct de criza si China va pierde inca o data oportunitatea pentru reforma pasnica si se va scufunda in turbulenta si haosul revolutiei violente", scriu cei 73.
Guvernul, care din 1949 a fost controlat de Partidul Comunist, trebuie sa asigure democratia si independenta sistemului de justitie, si sa adanceasca reformele de piata.
He Weifang, profesor de drept la Universitatea Peking, a declarat ca cererile sunt mai degraba moderate, insa acum este momentul sa fie realizate, in conditiile in care presedintele Hu Jintao se pregateste sa predea fraiele statului succesorului sau, Xi Jinping, inscaunat sef al partidului in noiembrie.
"Am ajuns din nou la acea perioada cand conducerea se schimba. Oamenii asteapta continuarea progresului in reforma sistemului politic. Poporul chinez, inclusiv intelectualii, vorbesc despre asta de ceva timp insa nu s-au intamplat multe, asa ca acum e momentul sa insistam", a afirmat acesta.
Analistii au cautat semne ca noii lideri chinezi ar putea urma o cale a reformei politice, insa sansele par destul de reduse.
Un important grup de intelectuali chinezi avertizeaza intr-o scrisoare deschisa ca tara risca o "revolutie violenta" daca guvernul nu raspunde presiunii publice si n