Producătorii de petrol din cadrul OPEC, în frunte cu Arabia Saudită, vor contabiliza în acest an un venit net record de peste 1.000 miliarde de dolari din vânzarea de ţiţei, după ce preţul mediu anual al sortimentului Brent a atins niveluri record în pofida situaţiei economice dificile.
Veniturile uriaşe vor asigura capital proaspăt pentru cele mai mari fonduri naţionale de investiţii din lume. Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Kuweitul, cele mai influente state membre ale OPEC (Organizaţia Ţărilor Producătoare de Petrol), controlează trei dintre cele mai mari 10 fonduri naţionale de investiţii, potrivit Financial Times, preluat de CNN.
Preţul mediu al petrolului Brent a urcat în acest an la 111,5 dolari pe baril, de la 110,9 dolari pe baril în 2011, când a fost stabilit recordul anterior. Referinţa a închis la cel puţin 100 dolari pe baril în aproape toate şedinţele de tranzacţionare din acest an, cu excepţia câtorva zile în timpul verii.
În luna ianuarie, ministrul saudit al petrolului, Ali Naimi, a declarat că Arabia Saudită, cel mai mare producător de ţiţei din lume, vrea să menţină preţurile peste 100 de dolari pe parcursul întregului an.
Preţurile record şi creşterea producţiei OPEC la începutul anului a asigurat venituri istorice pentru producătorii din cadrul organizaţiei, de 1.052 miliarde dolari în termeni nominali, în urcare cu 2,5% faţă de 2011, potrivit Energy Information Administration, agenţia de statistică din cadrul Departamentului american pentru Energie. Acum 10 ani, veniturile anuale ale OPEC nu depăşeau 200 miliarde de dolari.
Veniturile uriaşe au fost însă distribuite inegal în interiorul cartelului. Iranului i-a revenit o parte mult mai redusă din câştig din cauza sancţiunilor economice impuse de Statele Unite şi aliaţii din Europa de Vest, în urma cărora producţia de petrol a ţării a scăzut la minimul