Cei care vor să profeseze în altă ţară în acelaşi domeniu ca în ţara de origine trebuie să se asigure că profesia respectivă este reglementată acolo şi de cele mai multe ori, să obţină recunoaşterea calificărilor şi a experienţei profesionale, conform legislaţiei europene.
Pentru a presta servicii temporar în altă ţară, aţi putea fi nevoit să trimiteţi o declaraţie în avans. În cazul în care exercitaţi o profesie reglementată, cu impact asupra siguranţei şi sănătăţii publice, autorităţile v-ar putea verifica mai întâi calificările, se arată pe site-ul europe.eu, la secţiunea "Muncă".
Pentru a afla care sunt aceste profesii şi ce ţări şi autorităţi le reglementează puteţi consulta baza de date a UE. De exemplu, dacă doriţi să lucraţi ca patiser în Germania, faceţi clic pe „Bäcker (DE)”. Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoaşteţi denumirea profesiei în limba ţării care vă interesează.
Dacă nu găsiţi profesia dumneavoastră în baza de date şi nu ştiţi dacă aceasta este sau nu reglementată în ţara în care doriţi să lucraţi, trebuie să contactaţi unul dintre punctele de contact pentru recunoaşterea calificărilor profesionale din ţara în care doriţi să lucraţi.
Se poate întâmpla ca profesia dumneavoastră să fie considerată reglementată în ţara de destinaţie, dar nu şi în ţara de origine. Dacă profesia pe care o exercitaţi (şi pregătirea necesară) este considerată reglementată în ţara în care doriţi să lucraţi, dar nu are acelaşi statut în ţara de origine, probabil va trebui să dovediţi că aţi exercitat această meserie timp de cel puţin 2 ani din ultimii 10. Fără această dovadă, nu vă puteţi exercita profesia şi nici nu puteţi presta servicii temporar în noua ţară.
Mai există posibilitatea ca profesia dumneavoastră să nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar să fie considerată parte a unei astfel de profesii.