E sfârşit de an şi veştile bune sosesc în trombă: avem parlament, avem guvern şi, prin urmare, nu e decât o chestiune de zile până când laptele şi mierea se vor prăvăli peste capetele populaţiei în extaz.
Din păcate, balul e întrerupt de tot mai multe veşti proaste. Unele dintre ele — de-a dreptul frisonante. Iată, de pildă, informaţia că Spania a obţinut din partea UE prelungirea restricţionării accesului românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii. Cei deja angajaţi îşi păstrează locurile de muncă, dar nu vor fi admişi noi doritori să lucreze în patria lui Don Quijote. Situaţia relativ stabilă din România, evitarea catastrofei, a prăbuşirii totale a nivelului de trai au fost posibile, în mare parte, datorită eforturilor depuse de milioanele de concetăţeni care au ales pribegia.
După cum se ştie, în fiecare an ajung la maturitate între două şi trei sute de mii de tineri români. Şansele lor de a-şi găsi un serviciu în ţară sunt pură loterie. Copiind la indigo măsurile cabinetelor anterioare — ceea ce a atras deja echipei Ponta denumirea deloc flatantă de „guvernul Boc IV” —, angajările în sistemul de stat vor fi drastic limitate şi în 2013 (a rămas în vigoare celebra regulă „pleacă şapte, vine unul — dacă se poate, cu pile”). Întreprinderile private gâfâie pe buza falimentului, aşa că nu e de aşteptat nimic bun nici din această direcţie. Promisiunile deşănţate din campania electorală au dat în clocot.
Nu va dura mult până când sărăcimea va exploda cu violenţă. Şi nu pentru că ar crede orbeşte în balivernele useliste, ci pentru că, pur şi simplu, oamenii disperaţi nu-şi mai pot permite să aştepte. Una e să fi adunat bani pe când te aflai în funcţii gras remunerate, alta e să-ţi fi târât, de când te ştii, zilele de pe azi pe mâine.
Nu am aflat dacă guvernul supraponderal al lui Ponta are soluţii la această nouă provocare. În anticameră se înghesuie, nes