Produsele alimentare ne pot fi medicament, contribuind la starea noastră de sănătate sau ne pot îmbolnăvi. Totuși, nu sunt mulți cei care țin seama la ceea ce mănâncă. Produsele alimentare ne pot fi medicament, contribuind la starea noastră de sănătate sau ne pot îmbolnăvi. Totuși, nu sunt mulți cei care țin seama la ceea ce mănâncă.
Dr. farmacist Ovidiu Bojor a studiat medicina indiană tradițională, care recomandă o dietă echilibrată, în care alimentele să se îmbine armonios, combinând cele șase gusturi de bază: dulce, acru, sărat, astringent, picant și amar.
Alimente considerate dulci nu sunt doar zahărul, mierea şi fructoza, ci și carnea, fasolea, grâul, orezul, porumbul, meiul, ovăzul, cartoful, laptele şi derivatele sale, ouăle.
Rol: menţin apa în organism, stimulează sistemul nervos şi aparatul circulator, favorizează vindecarea rănilor. Excesul de alimente dulci duce la obezitate, pierderea poftei de mâncare, dezvoltarea unor boli metabolice (cum ar fi diabetul) şi endocrine, scade imunitatea. O alimentaţie săracă în glucide duce la pierderea greutăţii corporale şi la instalarea unei stări de astenie.
Alimente amare: chimen, nucşoară, sparanghel, castraveţi amari, pătrunjel, mentă.
Rol: favorizează secreţia glandelor endocrine. Reglează temperatura corpului şi menţin sănătatea pielii. Accelerează arderea grăsimilor şi purificarea sângelui. Combat paraziţii intestinali. Abuzul de alimente amare duce la astenie. Lipsa lor din alimentaţie contribuie la scăderea imunităţii şi a tonusului muscular.
Există diferite tipuri de sare: sarea de mină, și cea marină (cele mai recomandate), sarea de argilă; sarea extrasă din fructe.
Rol: favorizează digestia și ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Asigură o bună circulaţie sangvină. Excesul de sare în alimentaţie provoacă tulburări circulatorii, stări febrile, hemoragii, scăder