Rita Levi-Montalcini, laureata premiului Nobel, a murit, la varsta de 103 ani. Levi-Montalcini si-a continuat munca de cercetare cateva ore pe zi pana in ultima zi de viata.
Levi-Montalcini a supravietuit discriminarii antisemite in perioada fascista si a devenit unul din cei mai respectati oameni de stiinta din Italia, aminteste BBC.
Neurolog, cercetatoarea a fost apreciata pentru studiul celulelor, ceea ce a dus la intelegerea aprofundata a unor boli precum cancerul.
In 1986, i-a fost acordat premiul Nobel pentru Medicina, pe care l-a impartit cu biochimistul Stanley Cohen.
Nepoata sa a precizat ca a murit linistita, "ca si cum ar fi adormit", dupa pranz.
Rita Levi-Montalcini s-a nascut in 1909 intr-o familie evreiasca bogata din Torino, oras unde a studiat medicina. Dupa ce a absolvit, in 1936, guvernul fascist a interzis evreilor sa aiba cariere academice, asa ca Levi-Montalcini si-a improvizat un laborator in dormitor si a experimentat pe embrioni de pui de gaina.
Ulterior, a lucrat ca doctor pentru fortele aliate care au eliberat orasul. Din 1947, a lucrat peste 20 de ani in SUA, la Universitatea Washington din Saint Louis, Missouri, unde a descoperit factorul cresterii celulelor.
A activat in Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Roma si in 2001 a fost numita senator pe viata in parlamentul italian, onoare acordata celor mai importante personalitati.
A fondat organizatia caritabila Levi-Montalcini, care activeaza in Africa si nu s-a casatorit niciodata, afirmand ca viata i-a fost imbogatita de relatiile umane, munca si pasiuni.
Intr-un interviu din 2009, declara: "La 100 de ani, am o minte superioara - multumita experientei - celei de la 20 de ani".
Rita Levi-Montalcini, laureata premiului Nobel, a murit, la varsta de 103 ani