Cei mai ghinioniști își pierd vederea pentru tot restul vieții. Medicii oftalmologi sunt îngroziți de această perioadă a anului, când se confruntă cu cele mai grave cazuri.
Deschiderea incorectă a sticlei de șampanie, în noaptea dintre ani, poate transforma orice petrecăreț într-un pacient. O spun chiar medicii oftalmologi, care se îngrozesc în fiecare an de traumatismele grave provocate de dopurile de plută ale băuturii acidulate.
“Cele mai frecvente cazuri le vom vedea acum, de sărbători. Oamenii sunt impresionați de valurile de spumă, vor să audă cu pocnește dopul, fără să știe că tocmai asta le poate aduce suferințe crunte”, atrage atenția oftalmologul Mircea Cristian Moraru de la clinica Oculus, din Capitală.
Două lucruri transformă dopul sticlei de șampanie într-o adevărată armă albă: mărimea și presiunea. Chiar dacă ochii sunt în mod natural protejați de oasele feței și de sprâncene, orice obiect cu dimensiuni similare reprezintă o amenințare reală. Cu adevărat periculoasă este însă presiunii exercitată de milioanele de bule dintr-o singură sticlă de șampanie. Un experiment realizat de o echipă de specialiști ai Academiei de Oftalmologie din America arată că dopurile de plută ating viteza 80 de kilometri pe oră și sunt capabile să treacă și prin sticlă .
“Nici o minge de fotbal nu te poate răni atât de rău ca un astfel de dop. Puțini sunt cei care doar se rănesc însă, pentru că-ți sparge ochiul direct. Rezultatul? Explozii oculare și pierderea vederii”, e tranșat medicul Moraru. Accidentele se pot întâmpla oriunde, fie la revelioanele în aer liber, fie în propria casă, chiar și după deschiderea festivei băuturi.
“Acum câțiva ani, o persoană și-a pierdut ochiul după ce a deschis doar ușa frigiderului în care pusese sticla de șampanie. Mai înainte băuse din ea câteva pahare, dar odată pus dopul înapoi, s-a acumulat gaz. N-a mai fost nev