220 de profesori români (0,85%) din preuniversitar au obţinut 10, nota maximă, la examenul de titularizare de anul acesta. Cei mai mulţi vor preda la şcoli din Bucureşti, însă profesori de top există şi în Iaşi, Braşov, Timiş şi Cluj, arată datele oficiale ale Ministerului Educaţiei, obţinute de Adevărul
28 dintre profesorii de top au dat examen pentru a veni la catedrele şcolilor din Bucureşti. Aceştia au fost urmaţi de cei care au vrut să predea în Iaşi (16), Braşov (15), Timiş (13) şi Cluj (10). Galaţiul are opt profesori de nota 10, Maramureş - şapte, iar Bihor, Buzău, Hunedoara, Mureş, Suceava şi Vrancea au câte 6 astfel de dascăli.
Există şi judeţe care se pot lăuda doar cu câte un profesor care a obţinut nota 10 la examenul scris de titularizare: Tucea, Mehedinţi, Caraş-Severin şi Arad.
"Nu cred că este foarte important procentul de note de 10 ci procentul de oameni care au promovat acest examen, mai degrabă. Calitatea învăţământului românesc scade în fiecare an şi când spun asta mă refer şi la profesori şi la elevi, sunt nişte lucruri care se condiţionează reciproc. Este clar că oamenii bine pregătiţi părăsesc sistemul sau nu îşi găsesc loc în sistem, nu sunt primiţi. Sunt tot felul de anomalii în sistem şi din păcate selecţia personalului didactic este în mare suferinţă de câţiva ani şi va fi şi mai mare dacă nu se face ceva. Pila este sfântă de câţiva ani în învăţământ", este de părere profesorul de istorie Cornelius Riegler, care predă la Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc".
Un colegiu cu nota de admitere 7.80 înghite crema învăţământului
În Capitală, cei mai mulţi profesori de nota 10 vor preda la Colegiul Economic ”A. D. Xenopol” (8). Urmează Şcoala cu cls. I-VIII nr. 3 ”Nicolae Titulescu”, Şcoala cu cls. I-VIII nr. 195, Şcoala cu cls. I-VIII nr. 129 ”Elena Farago” şi Grupul şcolar industria