Asigurarea RCA s-ar putea scumpi din ianuarie 2013, brokerii de asigurări arătând că acest fapt este determinat, pe de o parte, de proiectul de modificare şi completare a Normelor privind asigurarea obligatorie RCA, puse în aplicare prin Ordinul Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor nr. 14/2011, dar şi de sistemul decontării directe pe RCA, care s-ar putea aplica la începutul anului viitor.
"Estimăm o creştere a preţului la RCA. Ordinul nr.14 al CSA va duce la creşterea tarifului RCA. De asemenea, la începutul anului 2013 se doreşte trecerea la un alt sistem de decontare. De exemplu, dacă dumneavoastră sunteţi vinovată de provocarea unui accident, păgubitul îşi va repara maşina pe RCA propriu, nu pe RCA-ul dumneavoastră, iar decontarea se va face între societăţile de asigurare. Oricum, şi anul acesta au crescut primele, deci de scăzut slabe şanse'', a declarat Florin Uşurelu, inspector de asigurări la Fast Brokers.
La rândul său, George Matei, director Asigurări la ABC Asigurări Reasigurări, consideră că este foarte posibil ca preţul RCA să crească deoarece asigurările de răspundere civilă auto sunt perdante.
'Aceste preţuri la RCA sunt stabilite de firmele de asigurări pe baza unor rezultate anterioare pe care societatea le-a înregistrat, cifrele incluzând daunele, rezervele de daună, comisioanele de achiziţie etc. Toate cifrele acestea sunt variabile şi, în momentul în care se constată că firma este pe pierdere sau nu înregistrează câştigurile sperate, pentru că toată lumea trebuie să recunoască faptul că, de regulă, asigurările de răspundere civilă auto sunt perdante, acest minus trebuie recuperat umblându-se la preţuri. Nicio firmă dintre cele care încheie astfel de asigurări nu-şi permite să crească preţurile în mod arbitrar, ci ia decizia în funcţie de aceste variabile, care nu pot fi pe minus. În condiţiile în care