Mesele imbelsugate sfarsesc adesea cu o senzatie neplacuta de balonare, insotita de dureri in partea superioara a stomacului. Este vorba de indigestie. Iata cateva lucruri de care ar trebui sa tii cont.
In caz contrar, riscati sa ajungeti la spital, in loc sa petreceti alaturi de cei dragi. Manifestarile clinice sunt variate: greata, cefalee, varsatura acida, bilioasa sau alimentara, dureri abdominale difuze sau sistematizate, tulburari de echilibru si vedere, transpiratii. De asemenea, palpitatii, intoleranta unor pozitii, balonare, eructatii, arsuri retrosternale, diaree, flatulenta. Acestea sunt cel mai frecvent pasagere, tin ore, maximum zile, mai putin in situatiile speciale. Iata cateva sfaturi simple care vor tine indigestia la distanta, scrie farmaciata.ro
Nu fortati organismul
Primul si cel mai important sfat este sa evitati mesele copioase. Indiferent ca ati tinut sau nu post, nu fortati organismul cu mai multa hrana decat intr-o zi obisnuita. Puteti gusta cate putin din fiecare preparat, conditia fiind sa nu depasiti cantitatea pe care o consumati de obicei.
Portii mici si dese...
O alta regula de aur in timpul sarbatorilor de iarna, cand mesele sunt pline cu bucate ce va fac cu ochiul, ar fi sa mancati putin si des. Nimeni nu se poate abtine de la preparatele traditionale, mai ales daca se petrece mult timp in jurul mesei, dar in acest caz este recomandat sa nu manance de fiecare data portii intregi.
Evitati mancarurile grase si sarate
Regula „fara grasimi, prajeli sau produse sarate in exces” trebuie respectata acum mai mult ca niciodata. De aceea, hipertensivii (dar nu numai) trebuie sa dea dovada de moderatie cand vine vorba de specialitatile de porc (sorici, carnati, sunca etc.) deoarece, pe langa grasime, acestea sunt si pline de sare. In plus, ideal este ca prajiturile cu nuci, coz