Daca ti-ai propus ca anul acesta sa faci ceva deosebit, sa vezi lucruri pe care pana acum nu ai avut timp sau stare, un tur al locurilor unice din lume, daca iti permiti, sau macar a celor din Europa e o idee pentru una dintre vacantele lui 2013.
Iar daca zgomotul si aglomeratia nu-ti sunt pe plac si mai mereu ai agatat de gat un aparat de fotografiat, poti porni agale in cautarea stancilor singuratice. Deloc putine la numar, acestea par intepenite in mijlocul apei de cand lumea. Daca treci peste sentimentul propriei efemeritati, vei avea numai de castigat admirandu-le.
Un astfel de exemplu este, conform The World Geography, Dun Briste, o stanca din Irlanda, la est de Ballycastle, inalta de 50 de metri.
"Sculptata" de apa si vant, stanca stratificata este refugiul multor pasari, motiv pentru care si ornitologi sau doar iubitori de zburatoare stau in permanenta cu ochii pe ea, unii vizitand-o constant de la distante mari.
Un monolit singuratic poate fi admirat si in Marea Neagra, in Rusia, la Krasnodar Krai. Pare ca e o portiune dintr-o nava, iar turistii sunt atrasi ca de un magnet imprejurul sau.
Groasa de numai 1 metru, stanca se inalta pret de 25 de metri si are o lungime de 20 de metri, fiind perpendiculara pe coasta.
O stanca de 137 de metri, care a fost escaladata in premiera in 1966, vegheaza insulele Orkney, in Scotia.
Desi cu un aspect parca schimonosit de timp si cu un nume de intelept, Batranul din Hoy, stanca e tanara, avand mai putin de 400 de ani. Probabil nici nu va dainui prea mult, expertii fiind de parere ca nu peste mult timp se va prabusi in apa. Deja si-a pierdut un picior undeva prin secolul XIX, in urma unei furtuni, iar eroziunea sa continua.
Gigantul si Vrajitoarea strajuiesc I