Astăzi se împlinesc şase ani de când România a devenit stat membru al Uniunii Europeane. Comisia Europeană a confirmat, în septembrie 2006, prin Raportul de monitorizare prezentat la Strasbourg, intrarea României, alături de Bulgaria, în UE în prima a zi a anului 2007.
Procesul de aderare a României la UE a început efectiv în 1993, odată cu semnarea, în data de 1 februarie, a Acordului european. Acesta recunoştea obiectivul ţării noastre de a deveni stat comunitar şi prevedea asistenţă financiară şi tehnică din partea Uniunii.
În martie 1998, Uniunea Europeană a lansat, în mod oficial, procesul de extindere. În luna noiembrie a aceluiaşi an Comisia Europeană a publicat primul raport cu privire la progresele înregistrate de România în îndeplinirea criteriilor de aderare. Consiliul European de la Helsinki, din 11-12 decembrie 1999, a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Bulgaria şi România. Negocierile cu autorităţile de la Bucureşti au demarat, în mod oficial, în februarie 2000, pe marginea a 31 de capitole ale legislaţiei europene.
Întregul proces s-a încheiat în decembrie 2004, însă România şi Bulgaria au ratat aderarea. Tratatul de aderare la UE a fost semnat la 25 aprilie 2005, la Luxemburg, iar în urma lui ţara noastră a dobândit statutul de observator la activitatea instituţiilor europene. După primirea în Uniune, România a început să aibă reprezentanţi în toate instituţiile europene, iar românii au putut să beneficieze de drepturile conferite de cetăţenia europeană.
Totodată, limba română a devenit una dintre limbile oficiale ale UE, astfel că toate documentele comunitare trebuiau traduse şi în limba română. Până acum, România a organizat alegeri europarlamentare de două ori. În 25 noiembrie 2007, 29,6% dintre români au trimis în Parlamentul European 35 de aleşi. Pe 7 iunie 2009, 27,67% dintre româ