In Romania anului 2012, deja trecuta in 2013, nu exista nici stanga, nici dreapta, nici suporteri dedicati ai progresului, nici oponenti corecti pe scena politica. Elita politica este aproape aceeasi ca acum 20 de ani. E peisajul politic din Romania, zugravit de presa de la Budapesta.
Anul ce a trecut a fost unul haotic pentru politica romaneasca, chiar daca la o privire superficiala ai crede ca s-a facut o tranzitie democratica, sustine siteul de stiri kitekinto.hu. Oamenii vin si pleaca, insa paradigma ramane aceeasi, observa portalul, care isi permite chiar sa-i compare pe alesii din Romania (inclusiv pe cei de etnie maghiara din Transilvania) cu niste creaturi primitive, care actioneaza doar in functie de nevoile lor de baza, instinctuale, lipsindu-le dorinta de a se pune in slujba binelui, a populatiei.
Site-ul pomeneste si despre "structurile mafiote" de la noi, extrem de bine organizate si care se sustin intre ele, dar si despre populatia inca vulnerabila, saraca. Acesteia i se opune politicianul care nu are de ce sa se planga si care nu poate fi inlocuit.
Totusi, portalul remarca anumite schimbari in Romania, respectiv faptul ca, momentan, este un loc in care se poate trai, o tara deschisa, in care poate fi gustata inclusiv cultura.
In ciuda coruptiei, Romania incepe sa semene cu o tara normala. In ultima campanie electorala, politicienii au vorbit, pentru prima oara in viata lor, despre modelele autentice de dezvoltare, fiind fortati sa gandeasca proiecte sociale, tot o premiera. Asta, dupa ce, insa, milioane de oameni au fost fortati sa plece din tara.
Cat despre presedintele vechi si nou, Traian Basescu, acesta s-a lasat prins in propria capcana, imaginea sa prabusindu-se odata cu criza din 2009 - 2010. Fara indoiala Basescu a esuat, iar odata cu el s-a discreditat si mitul dezvoltarii de tip vest