Să fie oare aderarea la Spaţiul Schengen rezolvată prin "minuta" adăugată de liderii UE la concluziile summit-ului din 13-14 decembrie? Mare ar fi mirarea ca acesta să fie cazul, dar între timp, autorităţile române au conştiinţa împăcată că măcar au încercat un nou demers.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Aşa-numita "minută" adăugata concluziilor summit-ului UE, vineri, 14 decembrie, la insistenţele delegaţiei române nu face decât să deschidă o rană veche: aderarea ratată a României şi a Bulgariei la Spaţiul Schengen.
Bucureştiul şi Sofia au luat un examen tehnic acum aproximativ doi ani şi el poate fi repus în chestiune, iar pe măsură ce trec lunile, din ce în ce mai multe obstacole apar.
Un grup de state ascuns în spatele Olandei are serioase dubii privind oportunitatea de a introduce în spaţiul liberei circulaţii două ţări considerate corupte.
Liderii europeni îi invită pe miniştrii de Interne să revină asupra problemei în martie 2013, ceea ce dă României şi Bulgariei speranţa slabă de a adera la Schengen, parţial, la sfârşitul acelei luni.
Între timp, Comisia Europeană va publica în ianuarie un raport privind statul de drept în România, concluziile acestuia condiţionând extinderea Schengen. Surse apropiate dosarului spun însă că şi în eventualitatea în care acest raport este unul excelent, tot se va găsi un pretext pentru ţinerea departe a României.
Motivul este conjunctura economică şi politică extrem de tensionată în care se găseşte UE acum. În urmă cu câţiva ani, această aderare pregătită tehnic fără cusur nu ar fi pus nici o problemă. Acum, când bătălia bugetului post 2014 a scos la iveală marea carenţă de solidaritate între europeni, nu se mai miră nimeni că două ţări şi aşa codaşe la împlinirile europene, nu reuşesc să intre în Spaţiul Schengen. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre Schengen