Cum mulţi români îşi prelungesc minisejurul de Revelion, luna ianuarie fiind preferată pentru sporturile de iarnă datorită scăderii tarifelor, cei aflaţi la volan ar trebui să aibă în vedere câteva măsuri ce au rolul de a ţine necazurile şi încurcăturile departe de spiritul vacanţei de iarnă.
Dacă apropierea reviziei periodice coincide cu perioada sejurului în staţiunile de iarnă, cel mai bine este să o faci înainte de plecare, chiar dacă nu ai parcurs încă numărul de kilometri necesari. Problema este cu atât mai spinoasă cu cât este vorba de o maşină nouă, iar vacanţa de iarnă o vei petrece în străinătate, caz în care depăşirea kilometrajului între revizii poate anula garanţia maşinii. Un motor dereglat, cu bujii uzate şi cu filtrele îmbâcsite nu doar atrage o creştere a consumului de carburant chiar şi cu 20%, ci defecţiunile ori micile detalii neglijate îţi pot chiar imobiliza automobilul pe marginea drumului în cine ştie ce pustietate, ceea ce iarna nu e deloc plăcut.
Stabiliţi cu exactitate traseul, prevăzând locurile pentru popas sau de staţionare pe timpul nopţii. Dacă traseul este mai lung, atunci este bine să vă căutaţi cel puţin un partener de drum pentru a vă ajuta la nevoie. Pentru popas alegeţi locurile de parcare special amenajate sau zonele luminate şi aflate la vedere. Dacă doriţi să vă odihniţi puţin, nu opriţi în locuri necunoscute, mai ales cele izolate, ci căutaţi popasuri special amenajate în acest sens.
Autoturismul nu trebuie părăsit dacă este încărcat cu bagaje sau dacă are expuse la vedere obiecte care ar putea tenta (smartphone-uri, tablete, laptop-uri, aparate foto, genţi, borsete). Dacă părăsiţi autoturismul chiar şi pentru scurt timp, nu lăsaţi cheile în contact, în încuietoarea portierei sau a portbagajului. Indiferent de perioada pentru care părăsiţi autovehiculul, nu uitaţi să conectaţi sistemul de alarmă.
Fi