Anul 2012 râmâne unul marcat de criză, iar acest fapt se resimte şi în domeniul cultural în numeroase ţări din Europa. Franţa pare la acest capitol o excepţie, pentru că bilanţul cultural al anului este mai degrabă pozitiv.
Se poate spune că publicul francez, tocmai pentru a nu se lăsa abătut de criză, a frecventat cu şi mai multă asiduitate teatrele şi cinematografele, muzeele şi expoziţiile, festivalurile şi salonele de carte. Merită semnalat faptul că la sfârşitul anului 2012, cărţile au rămas cadourile preferate al francezilor, aflate pe primul loc în ierarhia cumpărăturilor de Crăciun, pe locul al doilea fiind produsele cosmetice. Tocmai pentru că este criză, francezii optează pentru cadouri utile.
Anul 2012 rămâne însă marcat în Franţa şi de o reducere a bugetului alocat Culturii, fapt oarecum inedit, mai ales în context de guvernare socialistă. În mod tradiţional, guvernele de stânga sunt cele considerate ca fiind mai interesate de cultură, dar iată că anul acesta a fost spulberat acest tabu. Ministrul Culturii, Aurélie Filippetti, a trebuit să accepte o reducere cu 4,3% a bugetului său. Mai precis, pe 2012, bugetul alocat Culturii a fost de 2.540.000.000 de euro, iar cel pe anul 2013 va fi de numai 2.430.000.000 de euro. Sunt prevăzute noi reduceri la bugetul alocat Culturii şi în 2014 şi în 2015. Mai multe proiecte culturale vor fi abandonate, precum expoziţia "Monumenta", cu un singur exponat gigantic, de la Grand Palais, în ciuda succesului imens pe care a avut-o această manifestare din 2007 încoace.
Paritatea femei-bărbaţi
De semnalat, însă, în acest an 2012, o interesantă dezbatere pe tema parităţii femei-bărbaţi în lumea artistică. Pe plan politic, Franţa s-a dotat cu o lege prin care sunt penalizate partidele care nu propun candidaţi femei la paritate cu candidaţii bărbaţi în cadrul diverselor scrutinuri locale