La 1 ianuarie Biserica Ortodoxa il celebreaza pe Sfantul Vasile cel Mare, iar traditiile si obiceiurile religioase difera de la o tara la alta.
In Bulgaria, de pilda, in aceasta zi este Survaki, o sarbatoare care se celebreaza in toata tara. Cina de Sfantul Vasile este a doua ca importanta, dupa cea de Craciun. Pentru a pregati masa se sacrifica un cocos si se gateste carne de porc. In unele familii se prepara o mancare speciala din picioare si capatana de porc, sacrificat la Craciun, scrie Blitz.
Meniul poate contine un platou cu carne fiarta din cap de porc, paine aburinda, in care se introduc nuiele denumite dupa pasarile si animalele din curte. Astfel oamenii se roaga pentru sanatatea animalelor, pasarilor, pentru bunastarea casei.
Painea poarta numele de "Bogovitsa". Dupa miruirea mesei cu carbuni incinsi pe caramazi, cel mai varstanic om din casa ridica painea in sus, o rupe si o imparte tuturor membrilor familiei, dupa varsta. In unele familii se fac placinte cu ravas. Se invarte platoul cu placinta de trei ori si fiecare o ia pe cea care s-a oprit in fata lui.
Restul placintei se pastreaza pentru Fecioara Maria. In ziua de astazi se fac predictii cu privire la bunastarea, sanatatea si fertilitatea familiei. In unele zone ale tarii, 12 bucati de ceapa, puse peste foc, se stropesc cu un praf de sare.
Fiecare bucata de ceapa este denumita dupa o luna a anului. Dimineata, membrii familiei se uita pe fiecare bucata de ceapa si verfica pe care dintre ele s-a topit cel mai tare sarea. In acest mod oamenii isi dau seama care va fi cea mai ploioasa luna a anului.
La 1 ianuarie Biserica Ortodoxa il celebreaza pe Sfantul Vasile cel Mare, iar traditiile si obiceiurile religioase difera de la o tara la alta.
In Bulgaria, de pilda, in aceasta zi este Survaki, o sarbatoare care se cele