Respectandu-si traditia, Filarmonica din Viena a prezentat in acest an a 73-a editie a indragitului concert de Anul Nou, pe care il retransmit nenumarate posturi de televiziune din intreaga lume.
Chiar si in Romania, in perioada comunista, conducatorii de atunci acceptasera sa puna pe post aceasta bijuterie a muzicii vieneze.
Mari dirijori la un pupitru celebru
Impresioneaza numele de prestigiu al dirijorilor care au insufletit cu bagheta lor aceasta notorie orchestra: Lorin Maazel (de circa 10 ori), Herbert von Karayan, Zubin Metha (de 4 ori), Riccardo Muti (tot de 4 ori), Seiji Ozawa si multi altii.
De data aceasta, la 1 ianuarie 2013, pupitrul Filarmonicii a fost ocupat de Franz Welser Most, director muzical al Filrmonicii din Cleveland si al Operei din Viena.
Este un dirijor din generatia noua, de numai 52 de ani, care a reusit sa imprime concertului din acest an o nota aparte, poate non-conformista, in orice caz altfel decat cea cu care suntem obisnuiti la fiecare An Nou.
Ceea ce a dat o nota deosebita acestui concert a fost in primul rand repertoriul. N-am mai auzit obisnuitul (si indragitul) vals "povesti din padurea vieneza" sau la fel de indragitul "vals imperial".
Se cunoaste ca cine a alcatuit repertoriul a scos din tezaurul familiei Strauss partituri mai putin cunoscute, mai putin cantate si mai neobisnuite, capabile sa-i surprinda chiar si pe cei care isi inchipuie ca nimic nu le scapa in materie de valsuri.
Wagner si Verdi la Viena
Dar surpriza de proprotii a fost aparitia in repertoriu a unor compozitori niciodata pana acum prezenti la Concertul de Anul Nou de la Viena: Wagner si Verdi. Nu este o intamplare. In 2013 se implinesc fix 200 de ani de la nasterea, in 1813, a fiecaruia dintre acesti doi titani ai muzicii.
Pe de alta parte, nu