Băncile au început procesul de lichidare a garanţiilor imobiliare aferente împrumuturilor neperformante încă din 2010, dar până acum nu a fost scos pe piaţă un portofoliu pe măsura aşteptărilor consultanţilor din piaţă.
Între timp şi aşteptările pieţei vizavi de aceste produse lichidate s-au modificat. Lumea a început să realizeze că este vorba de un proces de durată şi că nu este în avantajul nimănui ca piaţa imobiliară să fie inundată cu asemenea produse. Cu toate acestea, viitorul pieţei depinde de eliminarea acestor active şi stabilirea unei baze mai sănătoase de creditare.
„Procesul o să fie treptat. Nimeni nu are interesul să inunde piaţa cu produse care automat vor duce la o depreciere a valorilor. O să dureze câţiva ani. Nu se va relua în forţă creditarea pentru proiecte noi până nu se vor rezolva problemele din trecut. Creditarea se va relua abia după ce bilanţul băncilor va fi mai solid din punct de vedere al lichidităţilor“, consideră Cristian Ustinescu, directorul departamentului de investiţii al DTZ Echinox.
Amânarea executării acestor tipuri de garanţii imobiliare a condus şi la ajustarea volumului de investiţii estimat pentru acest an. De la 500 mil. euro cât se anunţa la începutul anului trecut, consultanţii spun că în 2012 se va înregistra un volum de cel mult 250 mil. euro.
„Ne aşteptam să vedem mai multe tranzacţii în zona băncilor, să vedem portofolii lichidate. Să vedem lichiditate mai multă în piaţă generată de aceste garanţii ale unor împrumuturi neperformante, numai că procedura de insolvenţă, reorganizare, lichidare e de durată şi încă nu s-au văzut efectele, dar se vor vedea anii viitori“, menţionează Ustinescu.
Rezultatele slabe la nivelul investiţiilor atrase de piaţa imobiliară românească au şi altă explicaţie. Mişcările politice din vară au avut ca impact încetinirea deciz