Gerul și viscolul din ianuarie- februarie, apoi, seceta din vară, care s-a prelungit până toamna târziu, au afectat grav toate recoltele, anul 2012 fiind unul prost pentru agricultură. Pe de altă parte însă, în 2012, agricultorii au primit cele mai mari subvenții din ultimii 23 de ani.
Vremea nefavorabilă din 2012 a dijmuit serios producția agricolă. Cele mai afectate au fost culturile vegetale(grîu, porumb, floarea soarelui atc), unde s-au înregistrat pierderi cuprinse între 20 și 40 la sută. La rapiță, au existat situații în care pierderile au fost și de peste 80 la sută. Dar, marii cultivatori de cereale și-au recuperat o parte din pierderi datorită prețului ridicat al grâului și al porumbului pe piața mondială. Seceta afectând și pășunile, precum și furajele, a avut mult de suferit și zoothhnia. În special micii fermieri(așa-zisele ”ferme de subzistență”, adică, gospodăriile individuale) au avut mari probleme cu asigurarea furajelor, mulți fiind nevoiți să-și vândă sau chiar să-și sacrifice animalele.
Subvenții peste subvenții
Poate și pentru că 2012 a fost un an electoral, agricultorii(ei asigură cele mai multe voturi, atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare) au primit foarte multe subvenții, unele chiar în avans. Simpla enumerare a acestora necesită oarece efort.
Este vorba de sprijinul SAPS( subvenția pe suprafață), în cuantum de 119,66 euro/ha pentru cereale, leguminoase, plante industriale și medicinale, plante tuberculifere și rădacinoase, legume proaspete, pepeni, căpșuni, cicoare, flori și plante ornamentale, plante de nutreț, alte culturi în teren arabil, pajiști permanente, pomi fructiferi, vie. Apoi, subvenția pentru zahăr, de 284,46 euro/ha și cea pentru orez orez din zonele defavorizate, altele decât zona montană, de 300 euro/ha. În total este vorba de 1,05 miliarde de euro, din fonduri