S-a incheiat un an zbuciumat din punct de vedere politic, dar linişte tot nu va fi. Chiar dacă 2013 se anunţă un an fără alegeri, tot ne vom prezenta la urne. Este foarte posibil un referendum naţional de aprobare a noii Constituţii. Şi legislaţia va suferi schimbări importante.
Anul începe în forţă cu Legea Bugetului de stat pe 2013. E de aşteptat ca, până la sfârşitul lunii ianuarie, să fie trecută prin Parlament. Potrivit angajamentelor actualei majorităţi parlamentare, ar urma revizuirea Constituţiei care ar modifica mult din actuala arhitectură constituţională.
Urmează a fi clarificate atribuţiile preşedintelui şi ale primului ministru pentru a nu mai avea războiul non-stop dintre cele două palate. Şi atribuţiile celor două camere ale Parlamentului urmează a fi departajate şi clarificate pentru a nu mai avea aceleaşi proceduri care duc la adoptarea de legi proaste.
Instituţia Curţii Constituţionale urmează a fi reorganizată. Judecătorii Curţii urmează a fi aleşi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu pe criterii politice aşa cum se face în prezent.
O altă prevedere importantă prevede apariţia unei structuri administrativ-teritoriale noi - REGIUNEA, ca structură peste actualele judeţe. Şi asa se trece la o altă noutate pe care o va aduce 2013 - Reorganizarea administrativ-teritorială. O REGIUNE va cuprinde mai multe judeţe şi va fi condusă de un guvernator şi de un consiliu regional, iar guvernul va fi reprezentat de un prefect.
Nu în cele din urmă se va modifica Legislaţia electorală. După ce actuala lege a dat un parlament supradimensionat, se doreşte revenirea la sistemul de alegere pe liste sau introducerea unui sistem mixt.
NU doar din punct de vedere legislativ va fi bogat anul viitor. Nu vor lipsi luptele interne din principalele partide. PSD şi UNPR au a