Romania trebuie sa isi imbunatateasca imaginea in fata investitorilor de pe pietele financiare internationale pentru ameliorarea perceptiei de risc de tara, reducerea CDS-ului (credit default swap) si accesarea unor imprumuturi externe mai ieftine, se arata in studiul 'Rata de schimb de echilibru si factorii sai - cazul Romaniei', realizat pentru Comisia Nationala de Prognoza (CNP).
'Romania trebuie sa vina rapid cu un set de proiecte economice majore credibile (privatizari de succes, constructia unor autostrazi, inclusiv in parteneriat public-privat, modernizarea unor aeroporturi, anuntarea unui mare investitor strain intr-un domeniu cu potential de export, semnarea unui contract cu un mare operator turistic european etc.), care sa abata atentia investitorilor de la mediul politic spre cel economic', se arata in document.
Potrivit studiului, la data de 4 octombrie 2012, Romania avea al 15-lea cel mai mare CDS, respectiv 285 de puncte de baza pentru cotatia la 5 ani, cea mai lichida de pe pietele financiare.
'Chiar daca tari precum Portugalia, Slovenia, Spania, Ungaria, Italia, Irlanda sau Dubai erau considerate de catre investitori mai riscante decat Romania in acel moment, exista spatiu suficient pentru imbunatatirea perceptiei de risc de tara. In acest sens, Ministerul Finantelor Publice ar trebui sa intensifice eforturile pentru includerea Romaniei intr-un indice al pietelor emergente dezvoltat de o mare banca de investitii din lume pentru facilitarea fluxurilor de capital in Romania si trecerea de la categoria frontier markets la emerging markets in ceea ce priveste plasamentele bursiere. Ponderea redusa a nerezidentilor in detinerile de obligatiuni de stat si certificate de depozit in lei emise de Ministerul Finantelor Publice (sub 10% din stocul total de instrumente de debit in lei in luna iulie 2012) lasa loc suficient pentru o crester