Anul 2013 va fi unul bogat in activitate seismica, sustin reprezentantii Institutului National de Fizica a Pamantului. "Prognoza noastra pentru 2013 arata ca, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe luna. S-ar putea sa avem luni in care in Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar si luni in care se vor produce 20 de cutremure", a declarat directorul stiintific al institutului, Mircea Radulian.
Directorul stiintific al institutului a explicat, pentru Gandul, ca, potrivit datelor pe care le are pana in prezent, cele mai multe dintre cutremurele care se vor produce la anul in zona Vrancea vor fi unele de intensitatea scazuta si moderata.
"Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o data la doi ani, in aceasta zona seismica apar si cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel ca, in 2013, ne-am putea astepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine si in 2014 sau in 2020. Nu putem prezice cu exactitate cand se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter", a punctat Radulian.
Directorul stiintific de la Institutului National de Fizica a Pamantului a mai spus ca o activitate seismica bogata nu ar trebui sa ne ingrijoreze. "Atunci cand se produce un cutremur, Pamantul se elibereaza de energie. Un cutremur de intensitate mica poate preveni un cutremur de intensitate mare. Este mult mai bine daca avem o intensitate seismica bogata, decat daca am avea una saraca", a mentionat reprezentantul institutului.
Citeste mai multe detalii despre cutremurele din Romania, in 2013, pe Gandul.info
Foto: jurnalul.ro Tag-uri: cutremur, Romania, 2013
Anul 2013 va fi unul bogat in activitate seismica, sustin reprezentantii Institutului National de Fizica a Pamantului. "Prognoza noastra pentru 2013 arata ca, la anul, vom avea o medie de aproximati