Reteta electronica va fi obligatorie din 1 ianuarie 2013, informeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). Prescriptiile electronice vor putea fi utilizate de medici si farmacisti atat in format online, cat si offline la cabinet sau la domiciliu, se precizeaza intr-un comunicat remis de CNAS.
"Utilizarea sistemului se apropie de indicatorii de succes vizati, urmand ca de la 1 ianuarie 2013 sa devina obligatorie. C ontroale inopinate in farmacii, reducerea stocurilor de formulare tiparite si stimulente financiare sunt masuri pentru impunerea generalizarii sistemului", se specifica in comunicat.
In 7 noiembrie, a fost depasit pragul de trei milioane de retete electronice inregistrate de la punerea in functiune a sistemului la 2 iulie 2012, ceea ce inseamna aproximativ 75.000 de retete prescrise zilnic cu ajutorul acestui sistem. Oficialii CNAS mai spun ca pentru atingerea pragului de un milion de retete electronice a fost nevoie de aproximativ trei luni de zile.
"Farmacistii si medicii au inteles treptat importanta utilizarii prescriptiilor in format electronic si, dupa alte 23 de zile, respectiv in 17 octombrie, s-a atins pragul psihologic de doua milioane de prescrieri online", se precizeaza in comunicat.
Sistemul ofera raportari prin care CNAS verifica daca prescrierile medicilor se regasesc in ce elibereaza farmaciile la preturi compensate. Ca masura suplimentara, reteta electronica vine in sprijinul medicilor , reducand riscul erorilor de prescriere, potrivit reprezentantilor Casei.
Spre exemplu, daca sunt prescrise medicamente incompatibile intre ele , medicul este avertizat. Similar se intampla si daca doza prescrisa pacientului este prea mare sau daca nu se respecta regulile impuse de sistemul de decontare. De asemenea, datele pacientului sunt protejate, diagnosticul fiind tiparit codificat,