TIMIȘOARA. Medicii timișoreni speră de ani de zile la un Institut Oncologic la Timișoara, pentru ca bolnavii din vestul țării să nu mai bată drumurile la București, Cluj-Napoca sau mai nou la Iași, unde a fost deschis recent un astfel de spital. Anul 2013 se pare că va fi unul cu noroc, asta pentru că se vor demara lucrările la acest proiect. Pentru Institutul Oncologie de la Timișoara suntem prinși în bugetul pentru anul 2013 cu studiul de prefezabilitate și fezabilitate și e posibil să avem bani și pentru construcție. Această boală reprezintă numărul doi ca mortalitate în lume și este foarte important pentru noi să avea aici un Institut, spune Horia Vermeșan, directorul Direcției de Sănătate Publică Timiș.
Institutul Oncologic va fi amplasat pe Cale Torontalului și se va ridica pe vechea clădire începută de mai bine de 10 ani pentru un nou Spital Municipal, dar care nu a fost continuată din lipsă de bani. În județul Timiș există 15 000 de bolnavi de cancer, jumătate dintre ei au fost vindecați deja de această boală, însă medicii spun că multe cazuri nu sunt descoperite la timp pentru a mai putea beneficia de tratament corect, iar pacientul să aibă șansa de a rămâne în viață.
Foarte important este să avem posibilitatea să diagnosticăm repede și corect aceste boli, să avem aparatura necesară aici în Timișoara. Mulți dintre pacienți merg în alte județe sau chiar în străinătate. Cu cât descoperim mai repede boala cu atât șansa de vindecare este mai mare, spune Rodica Mihăescu, medic specialist în oncologie și hematologie la Spitalul Clinic Municipal din Timișoara.
TIMIȘOARA. Medicii timișoreni speră de ani de zile la un Institut Oncologic la Timișoara, pentru ca bolnavii din vestul țării să nu mai bată drumurile la București, Cluj-Napoca sau mai nou la Iași, unde a fost deschis recent un astfel de spital. Anul 2013 se pare că va fi unul cu noroc, as