Premierul Victor Ponta a declarat marţi seara, la România TV, că salariile şi pensiile, cu majorările acumulate în 2012, vor rămâne la acelaşi nivel în acest an şi nu se vor tăia.
"Va fi un an stabil şi corect. Salariile aşa cum au crescut în iunie şi decembrie se acordă şi nu se mai taie în niciun fel. Pensiile s-au indexat în ianuarie cu 4% prevăzut de lege. E un an stabil (...) Nu mai tăiem nimic dar nici nu deschidem baierele pungii mai mult decât atât" a declarat Ponta. Premierul a mai precizat că o renunţare la cota unică de impozitare şi introducerea uneia diferenţiate, de 8, 12 şi maximum 16 la sută, nu se va întâmpla cel mai probabil în acest an.
"Nu pentru 2013 (n.r. - era prevăzută impozitarea diferenţiată), dar era vorba de un principiu care a constituit, dacă vreţi, cel mai dificil compromis între PSD şi PNL. Liberalii, aşa cum este normal şi cum gândesc liberalii în toată lumea, au spus: să păstrăm un nivel scăzut de taxare, acel 16%, iar noi, social-democraţii am spus: nicăieri în lume - se mai întâmplă în Rusia şi în Bulgaria, este adevărat - în lumea civilizată, oamenii nu plătesc exact acelaşi impozit şi când au 100 de lei venit şi când au un milion. (...) În 2013 probabil că nu vom reuşi să ne ducem la 12% şi 8%, însă principiile, cele două principii - că în România nu mergem pe o taxare foarte ridicată, dar că există categorii sociale faţă de care taxarea trebuie să fie mai redusă decât marea masă a cetăţenilor, amândouă sunt principii moderne şi ţin, până la urmă, de ideologia şi de principiile ambelor partide care formează structura USL'', a afirmat Victor Ponta.
Primul ministru a evitat să indice o dată de la care s-ar putea aplica impozitarea diferenţiată, susţinând că USL are avantajul, pentru prima dată după 2008, ''de a gândi'' ceea ce vrea să facă, ''pe patru ani, nu pe două luni, nu pe şase''. ''Avem o majoritate sol