Poeziile clasice, pe care le citim la mari scriitori romani, precum George Cosbuc, George Toparceanu sau Mihai Eminescu tind sa devina un gen literar pe cale de disparitie, in opinia scriitorilor si a criticilor literari. Acestia sustin ca poezia moderna are o doza mare de originalitate, insa tinerii scriitori nu respecta structura poeziei clasice, ci astern mici scenarii aproape epice, inspirate din viata de zi cu zi.
Pulsul vietii cotidiene stabileste "trendul" in poezia moderna, dupa cum au aratat specialistii. Cu toate acestea, tinerii poeti nu isi pierd identitatea culturala in versurile create. La reteta unei poezii moderne de succes se mai adauga o infuzie de realism si un strop de personalitate.
„Este o tendinta de a scrie texte care odata nu sunt rimate, ci au o rima interioara daca vreti, sunt niste « felii de viata ». Se apropie, dar e altceva decat o desfasurare de proza, insa spuneam sunt parca niste scene, au o mica povestire, o parabola, ceva care iti da impresia de lucru la care asisti. Dispare aerul acesta solemn, aulic, care indeparteaza intr-un fel cititorii, deci este ceea ce s-ar numi o poezie directa, veridica”, a explicat poetul Adrian Popescu, redactor-sef al revistei literare „Steaua”.
Tendintele de modernizare ale poeziei contemporane au fost remarcate si in cadrul celei de-a XVIII-a editii a Festivalului National de Literatura „Vasile Lucaciu”, ce a avut loc in luna decembrie, in Cicarlau. Poetii, dar si criticii literari sustin ca poezia trebuie sa fie o proiectie a perioadei in care este scrisa.
„Daca poezia nu se modifica odata cu timpul, este o poezie moarta, pentru ca ramanem in secolul al XIX-lea, ori noi nu putem sa scriem cum a scris Eminescu, desi invatam de la el. Poezia este o proiectie a zilelor de azi”, a opinat criticul literar Maria Pilchin.
Maria Pilchin, pro