2012 nu a fost un an bun pentru economia românească, marcat mai mereu de scăderi, deprecieri şi insolvenţe spectaculoase. Toate prognozele ceva mai optimiste de la început au fost corectate în scădere pe măsura trecerii timpului, moneda naţională s-a micşorat în raport cu principalele valute şi nici măcar nu a fost un an bun pentru agricultură, domeniu care mai salva ceva din creşterea economică. Peste toate a domnit criza economico-financiară.
Mari companii, văzute drept extrem de puternice şi solide termină anul fiind în insolvenţă. De departe, cea mai spectaculoasă şi cu cele mai mari implicaţii financiare este situaţia Hidroelectrica, măsura fiind explicată la momentul declarării insolvenţei drept un mijloc de a rentabiliza compania. Cel mai mare producător de energie electrică din piaţa locală nu pare însă a-şi fi revenit prea repede, ba chiar a întâmpinat dificultăţi în a vinde pe Bursă energia pe care o produce.
Declararea procedurii de insolvenţă a însemnat imediat pierderea încrederii din partea finanţatorilor, marile bănci care au dat credite pentru Hidroelectrica temându-se că şi-ar putea pierde banii. Aşa că a fost nevoie de declaraţii de la Palatul Victoria privind acordarea de garanţii guvernamentale. Chiar şi în aceste condiţii, răul a fost făcut. Un oficial din mediul bancar, preşedintele Bancpost, Mihai Bogza, spunea că intrarea Hidroelectrica în insolvenţă este mai îngrijorătoare pentru România, decât ceea ce se întâmplă în Grecia, pentru că e vorba de reputaţia şi credibilitatea statului. Preşedintele Bancpost spune că situaţia Hidroelectrica îi poate speria pe oamenii de afaceri din străinătate, care văzând situaţia unui asemenea gigant economic, ar putea crede că nici statul român nu e foarte sigur şi sănătos din punct de vedere financiar.
Hidroelectrica nu a fost un caz izolat
În luna iunie a fost anunţată