Cu toate că domeniul sănătăţii a fost într-un continuu proces de reorganizare, anul 2012 a fost un an al premierelor în medicina românescă, în ceea ce priveşte chirurgia cardiovasculară, neurochirurgia şi prelevarea de organe pentru transplant.
În luna ianuarie, prof. dr. Irinel Popescu, şeful Centrului de Boli Digestive şi Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a efectuat în premieră în ţara noastră un transplant hepatic la un pacient de 46 de ani, diagnosticat cu cancer colorectal cu metastaze hepatice.
Intervenţia chirurgicală a durat aproximativ opt ore, evoluţia post-transplant a pacientului fiind favorabilă. Era al cincilea transplant hepatic realizat, de la începutul lui 2012, de profesorul Irinel Popescu, informează Agerpres.
În luna februarie, la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare „C. C. Iliescu” din Bucureşti, a fost aplicată, pentru prima dată în ţara noastră, procedura de asistare cardio-pulmonară postoperatorie de tip ECMO - oxigenare extracorporală arterio-venoasă cu membrană, pentru şoc cardiogen, după o operaţie pe cord deschis. Echipa care a aplicat procedeul a fost una complexă, condusă de conf. dr. Şerban Bubenek.
El preciza, la acea vreme, că procedura de suplinire mecanică a cordului şi plămânilor prin tehnica ECMO a decurs cu succes, pacienta fiind asistată corespunzător pentru mai mult de 65 de ore în secţia ATI 2 a Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare. După cele 65 de ore, aceeaşi echipă a constatat recuperarea funcţiei cardiace şi a efectuat sevrarea de ECMO în sala de operaţie, iar pacientei i-a fost salvată viaţa.
Până la acea dată, în lume fuseseră descrise sub 1.600 de cazuri de ECMO post chirurgie cardiacă.
Potrivit medicului, implementarea acestei metode în România deschide calea unor noi progrese medicale în chirurgia cardiacă pediatrică şi a adultului