Una dintre priorităţile politice ale anului 2013 va fi modificarea Constituţiei. Cel puţin aşa au declarat în repetate rânduri reprezentanţii USL, PDL şi UDMR. Problema este însă că viziunile celor trei formaţiuni nu se întâlnesc în prea multe puncte.
La o evaluare rapidă, fiecare partid propune modificarea Constituţiei, în funcţie de bătăliile politice pe care le-a dus în ultimii ani. Astfel, USL vrea să revizuiască legea fundamentală până în vara lui 2013. Noul document ar trebui să prevadă în viziunea Uniunii Social Liberale că preşedintele ţării este ales tot prin vot direct, dar că nu mai poate nominaliza pe cine vrea el în funcţia de prim-ministru. Altfel spus, şeful statului ar urma să fie obligat să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate din Parlament.
În noua Constituţie, va fi totodată clarificat când şi în ce fel poate interveni preşedintele în activitatea Guvernului.
De asemenea, USL ar vrea să limiteze atribuţiile prezidenţiale, în sensul în care va fi posibilă ridicarea imunităţii preşedintelui, mai puţin atunci când face declaraţii politice.
Totuşi, nu e foarte clar dacă reducerea atribuţiilor prezidenţiale ar fi pe placul PNL, partid care speră să dea următorul preşedinte, în persoana lui Crin Antonescu. Curtea Constituţională, luată în vizor
Pe de altă parte, Curtea Constituţională nu va scăpa nici ea de modificările propuse de partide. În acest moment, Curtea a rămas practic singurul aliat al preşedintelui, care mai poate răsturna teoretic deciziile majorităţii USL din Parlament. Premierul Victor Ponta spunea recent la Realitatea TV că în această instanţă ar trebui să activeze doar oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani ca judecător sau magistrat. În plus, deciziile Curţii ar putea fi schimbate ulterior în Parlament, cu două treimi din voturi.
Cum rămâne însă cu