Dorel Gălan e un preot clujean care, pe lângă predicile din biserică, ţine cursuri de marketing şi coordonează proiecte europene prin care îi ajută pe şomeri şi pe ţărani să-şi găsească locuri de muncă.
Pentru Dorel Gălan, un preot ortodox din Cluj-Napoca, misiunea sa nu se opreşte la ieşirea din biserică, ci dimpotrivă. Nu se sperie de birocraţia de care se lovesc toţi românii în scrierea şi accesarea de proiecte europene şi ţine cursuri în care îi învaţă pe şomeri cum să devină mici antreprenori şi cum să-şi promoveze produsele pe piaţă.
În 2012, a încheiat un proiect european de 500.000 de euro prin care 100 de şomeri au reuşit să se angajeze, alţi 700 au fost consiliaţi în acest scop, iar 10 şi-au deschis mici afaceri. De două luni, preotul a început un alt proiect, tot cu finanţare europeană, prin care şi-a propus să le găsească de muncă locuitorilor din mediul rural.
Crede că oamenii sunt propriul lor produs, că trecutul şi munca lor vorbesc de la sine, sunt o carte de vizită. Însă, aşa cum „predică“ şi la cursurile de antreprenoriat, reclama este sufletul comerţului şi degeaba ai un produs bun, dacă lumea nu ştie de el şi nu ştii să-l vinzi cum trebuie. „Vânzările sunt ca şi pescuitul. Sunt la mâna hazardului. Nu ştii niciodată ce prinzi în plasă“, spune Dorel Gălan.
Afaceri la ţară, dar nu în agricultură
Una dintre preocupările sale principale pentru anul care tocmai a început este dezvoltarea unui proiect lansat la sfârşitul lui noiembrie 2012 numit „Cariera în rural“. Scopul? „Ne propunem ca 12 persoane din mediul rural să îşi deschidă propria lor afacere în domenii care nu ţin de agricultură. Un exemplu ar fi o pensiune sau o afacere de vânzare a produselor de ţesătorie“, explică preotul care, când nu se ocupă de şomeri, slujeşte la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul cl