Analistii financiari de pe piata locala cred ca o depreciere brusca si semnificativa a leului va fi evitata anul viitor, insa chiar daca mediul politic intern va fi unul mai stabil, evolutia monedei nationale va fi influentata de calendarul incarcat de plati catre FMI ale BNR si ale Ministerului de Finante, astfel ca ar putea fi dificil sa vedem un nivel mediu al cursului leu-euro in 2013 mai mic decat cel din 2012, scrie Ziarul Financiar.
Eugen Sinca, analist BCR
Cursul de schimb va evolua in intervalul 4,4 – 4,7 lei/euro in 2013, ceea ce inseamna o volatilitate similara celei din 2012. Chiar daca mediul politic intern va fi unul mai stabil, leul va fi influentat de calendarul incarcat de plati catre FMI ale BNR si ale Ministerului de Finante. O depreciere brusca si importanta a leului va fi evitata in 2013, in conditiile in care inflatia se afla mult peste tinta BNR, iar economia romaneasca este in continuare sensibila la miscarile cursului. Este esential ca Romania sa atraga mai multe investitii straine din afara zonei euro pentru sustinerea leului in jurul nivelurilor actuale si impulsionarea cresterii economice.
Florentina Cozmanca, senior economist RBS Bank
Odata cu instalarea noului guvern, cursul de schimb probabil ca se va stabiliza la niveluri mai joase comparativ cu nivelurile atinse in toamna anului 2012. Asa cum s-a observat in ultima saptamana, stabilizarea situatiei politice a avut un efect pozitiv asupra sentimentului investitorilor straini fata de Romania, dovada fiind reducerea cursului leu/euro de la nivelurile de 4,52-4,53 catre nivelul de 4,44-4,45 lei/euro.
Foto: kanald.ro Tag-uri: curs, leu, FMI
Analistii financiari de pe piata locala cred ca o depreciere brusca si semnificativa a leului va fi evitata anul viitor, insa chiar daca mediul politic intern va fi unul mai stabil, evolutia monedei nationale v