de C. MIERLUŞCĂ
03 ianuarie 2013 00:18
10 vizualizari
A-A+ Este originară din China. Face parte din familia Rotaceae. Se cunosc aproximativ 100 de varietăţi, conţine apă, glucide, hidraţi de carbon, acizi, protide, celuloză, vitamina C (50-100 mg la 100 g de suc). Doza zilnică necesară unui adult este de 75 mg. Conţine săruri minerale, acizi: malic, tartric, citric. Esenţa cojii conţine citral, limonen.
Este fructul cel mai indicat în perioada de iarnă, suplinind carenţa de vitamine.
Profesorul Stepp, un ilustru om de ştiinţă german, cunoscut în lumea întreagă, a afirmat într-o prelegere a sa că portocala este cel mai bun supliment cu vitamina C, superior oricărui preparat farmaceutic şi că pe lângă vitamina C, portocala conţine 170 de substanţe fitochimice, necesare organismului.
Portocala este remineralizantă (ajutând la fixarea mineralelor), este un tonic muscular şi al sistemului nervos, este antiinfecţioasă, antitoxică, contribuie la buna digestie, antihemoragică, fluidifică sângele, este laxativă, regenerează celulele.
Coaja are proprietăţi febrifuge. Portocala se indică în anemie, astenie fizică şi intelectuală, fragilitate capilară, paludism, intoxicaţii, gingivite, dermatoze, eczeme. Se recomandă diabeticilor, obezilor, chiar şi sugarilor hrăniţi artificial (1-3 linguriţe zilnic).
Se consumă sub formă de suc proaspăt sau ca atare.
Cura de portocale se recomandă 1-2 zile pe săptămână, pe o perioadă de trei sau patru săptămâni, între 2 şi 4 pahare de suc în fiecare zi.
Dacă portocalele sunt foarte amare, se pot adăuga două linguriţe de miere la fiecare pahar de suc. Pentru cei care doresc să-şi crească rezistenţa organismului la infecţii, se recomandă 4 portocale zilnic.
S-a constatat că consumul zilnic al unei portocale sau al altei citrice poate preveni unele tipuri de cancer..