Propunerea Comisiei Europene de revizuire a Directivei privind produsele din tutun sugerează faptul că multe dintre măsurile recomandate nu vor ajuta la atingerea obiectivelor de sănătate publică ale Comisiei şi vor avea drept rezultat neintenţionat o serie de efecte adverse care par să nu fi fost luate în considerare de autorii documentului, punctează Vice Preşedintele de Comunicare al Philip Morris International Inc, Julie Soderlund. Cel puțin, la prima vedere.
“PMI salută publicarea, în cele din urmă, a propunerii de Directivă privind Produsele din Tutun de către Comisia Europeană. Astfel, toate părţile implicate pot, de acum înainte, în următoarele câteva luni, să o analizeze şi să o dezbată de o manieră deschisă, transparentă şi obiectivă”, subliniază Soderlund.
Vice Preşedintele de Comunicare a adăugat că, în forma propusă, Directiva interzice explicit o serie de produse care reprezintă aproximativ 10% din piaţa de ţigarete a Uniunii Europene, iar, în anumite state membre, chiar peste 30% din piaţă. Asta în ciuda faptului că nu există niciun fel de probe ştiinţifice credibile care ar arăta o nocivitate mai mare a acestor produse comparativ cu a altora, şi nici faptul că retragerea lor de pe piaţă ar reduce nivelul fumatului.
”Propunerea Comisiei ignoră piaţa neagră a produselor din tutun - care a atins dimensiuni enorme - într-un moment în care chiar n-ar putea să-şi permită asta, dat fiind că piaţa neagră aduce prejudicii de 10 miliarde de EUR anual statelor membre. Mai mult, măsurile propuse de noul document vor da, fără îndoială, un imbold pieţei negre”, mai spune Julie Soderlund.
De asemenea, propunerea va limita accesul consumatorilor la produse şi informaţii despre produse care au un potenţial foarte clar de a reduce efectele dăunătoare cauzate de produsele convenţionale din tutun.
“Considerăm că imperfecţiunile propuneri