-AA+A
2012- Anul marilor schimbări politice vs 2013 - anul reorganizarii administrativ-teritoriale şi al reformatării eşicherului politic (partea a 2-a) Anul electoral 2012 s-a încheiat, dar pacea politică rămâne doar un deziderat, anul în care tocmai am intrat nu se anunţă, nici el, unul liniştit. Deşi, nu vor mai fi alegeri, bistriţenii vor trebui să meargă, totuşi la urne, asta în vederea participării la viitorul Referendum pentru aprobarea Noii Constituţii, actul care va consfinţii, probabil, noua reorganizare administrativ-teritorială.
Noua Constituţie a României
Cu siguranţă, viitoarea Constituţie va diminua din atribuţiile şi drepturile preşedintelui României, iar ţara va fi transformată într-o republică parlamentară, fapt confirmat şi de premierul Ponta: „Cred că trebuie să punem în Constituţia României acele garanţii şi mecanisme ca niciun alt preşedinte să nu aibă mai multă putere decât îşi doresc oamenii. Să fie nişte reguli clare şi în viitor să nu mai ai de ce să suspenzi un preşedinte”. Şi atribuţiile celor două camere ale Parlamentului urmează a fi departajate şi clarificate pentru a nu mai avea aceleaşi proceduri care duc la adoptarea de legi proaste. De asemenea, Instituţia Curţii Constituţionale urmează a fi reorganizată. Judecătorii Curţii urmează a fi aleşi din rândul judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi nu pe criterii politice aşa cum se face în prezent.
Reorganizarea teritorial-administrativă
O altă prevedere importantă prevede apariţia unei structuri administrativ-teritoriale noi - REGIUNEA, ca structură peste actualele judeţe. Şi asa se trece la o altă noutate pe care o va aduce 2013 - Reorganizarea administrativ-teritorială.
O REGIUNE va cuprinde mai multe judeţe şi va fi condusă de un guvernator şi de un consiliu regional, iar guvernul va fi reprezentat prefect. E o întreagă d