Dincolo de toate veştile despre criză şi alegeri, câteva veşti bune au venit în 2012 dinspre domeniul ştiinţific. Savanţii au descoperit aşa-numita particulă a lui Dumnezeu sau bosonul lui Higgs, o modalitate de a alimenta pe cale artificială sângele cu oxigen, dar şi cum să transforme, deocamdată experimental şi pe scară mică, dioxidul de carbon în carburant, cu ajutorul electricităţii.
Mulţi paşi înainte în ştiinţă, în 2012. Cercetătorii australieni afirmă că au identificat zonele de scoarţă terestră cele mai expuse seismelor puternice, în genul celor ce au devastat Indonezia şi Japonia în cursul ultimilor ani, scrie Le Point. 87% dintre aceste mega-seisme (cu magnitudine de peste 8,6) se produc în regiuni aflate la intersecţia dintre o zonă de fractură oceanică, un fel de cicatrice pe fundul oceanului şi o zonă de subducţie, adică unde o placă a scoarţei terestre intră sub o alta. În aceste zone se acumulează tensiuni tectonice puternice. Descoperirea ar putea ameliora fiabilitatea hărţilor cu zonele de mare risc seismic.
Anul a fost plin şi de ştiri importante legate de domeniul astronomic. În primul rând, constelaţia Alpha Centauri are o planetă cu masă asemănătoare Pământului. Planeta, aflată la o distanţă de patru ani lumină de Soare are o perioadă de revoluţie echivalentă cu trei zile, cinci ore şi 40 de minute. Deşi este prea aproape de stea pentru a fi propice vieţii, prezenţa sa indică existenţa altor planete de dimensiunile Terrei, aflate la o distanţă mai mare de stea şi cu un climat mai blând. În luna august, robotul Curiosity a ajuns pe Marte şi continuă să trimită fotografii. Savanţii au descoperit şi o stea înghiţită de o gaură neagră, în centrul unei galaxii aflate la miliarde de ani lumină.
Revenind pe Pământ, există veşti bune şi pentru cei care încă mai speră în inversarea tendinţelor de încălzire globală. O companie din M