Din punct de vedere politic, anul 2012 s-a caracterizat printr-o revenire abrupta a evului mediu al democratiei romanesti, adica tumultuoasa si rusinoasa perioada a inceputului anilor '90. Populismul primitiv din 1990 a inviat in 2012 sub forme de o obscenitate care a ingrozit lumea civilizata.
In 2012, lozinci si atitudini care pareau demult ingropate au fost aduse pervers la viata, romanii fiind incitati si asmutiti unii impotriva celorlalti, distribuindu-se etichete violente si caracterizari detestabile.
In numele poporului, poporul a fost tarat in cea mai neagra perioada din 1990 incoace. "Moarte intelectualilor" a luat forma alungarii "politrucului Patapievici" de la ICR si a infierarii "sinecuristilor" Cartarescu si Plesu, "Nu ne vindem tara" s-a tradus prin "Ce, suntem colonie?", iar "mosierii care n-au mancat salam cu soia" au fost rastigniti in piscina de la Vila Dante.
Societatea, prieteni si chiar familii au fost divizate pe criteriul "basismului", un termen ridicol aplicat chiar si celor care nu aveau vreo simpatie fata de presedinte, dar indrazneau sa apere principii si institutiile statului de drept.
Pana la urma, exista acum vreun "basist" mai mare ca Victor Ponta, cel care a tradat tezele din vara, semnand pacea cu marele "tiran"?
Evenimentele din aceasta vara si toamna se pot grupa in jurul a cel putin trei repere, definitorii pentru gradul obscen de populism, demagogie si manipulare care a marcat viata politica si societatea romaneasca.
1. "Ti-a taiat pensia! Tu ia-i functia!". Mai putin lui Gabriel Oprea
Traian Basescu a fost suspendat in baza a sapte motive. Acestea tin de "uzurparea rolului premierului", "incalcarea principiului separatiei puterilor in stat" sau "incalcarea in mod grav a prevederilor Constitutiei si principiului fundamental al democratiei reprezenta