În fiecare an, în jurul lumii, vechile conflicte se înrăutăţesc, altele noi ies la iveală şi, ocazional, anumite situaţii se îmbunătăţesc. O listă a conflictelor este destul de arbitrară: unii se concentrează asupra unor zone, alţii le ignoră complet. Şi mai complicat este să anticipezi ceea ce se va întâmpla, ce va declanşa conflictele şi cât de rele vor fi situaţiile în care se va afla lumea.
Un top 10 al ameninţărilor globale a fost realizat de Grupul Internaţional de Criză (organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 1995 de vicepreşedintele Băncii Mondiale de atunci, Mark Malloch Brown). Acesta, însă, nu include violenţele legate de traficul de droguri din Mexic, tensiunile crescânde din Marea Chinei de Est sau posibilitatea unui conflict în peninsula coreeană în cazul unui atac al Phenianului, remarcă „Foreign Policy“.
Sudan
Războiul civil provocat de resurse şi de puterea concentrată în mâinile unei mici elite continuă să răvăşească şi să sfâşie din ce în ce mai mult ţara. Fracţiunile din cadrul partidului de guvernământ, Partidul Congresului Naţional, alimentează neliniştile poporului şi o prăbuşire economică ar putea arunca ţara în haos. Victimele, ca totdeauna, sunt civilii prinşi la mijloc.
Singura soluţie este una de bun simţ: să se unească toţi „acţionarii“ Sudanului pentru a îmbunătăţi felul în care se exercită puterea într-o ţară atât de mare şi de diversificată. Pe termen lung, situaţia actuală nu este favorabilă niciuneia dintre părţi.
Turcia
Vremea geroasă din toamna şi iarna aceasta a rărit luptele duse de decenii de insurgenţii Partidului Muncitoresc din Kurdistan (PKK), dar previziunile pentru primăvara lui 2013 sunt îngrijorătoare. De când PKK şi-a reluat atacurile şi forţele de securitate şi-au înteţit operaţiunile anti-teroriste, s-au înregistrat 870 de victime, cea mai mare rat